Monday, May 26, 2008

Strudel με Σπαράγγια

Πάντα μ'αρέσει όταν κάποιος στις μαγειρικές του ικανότητες ξεφεύγει από τον κλοιό 'μακαρόνια-ρύζι-σάντουιτς-σαλάτα' και φτιάχνει πράγματα απλά αλλά λιγότερο συνηθισμένα! Σήμερα θα σας παρουσιάσω το φοβερό Στρούντελ με Σπαράγγια, also known as Madeleine's Strudel, also known as my new favorite dish!

Υλικά
  • 500 γραμ. σπαράγγια (χωρίς τις σκληρές άκρες)
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 5 ml ψιλοκομμένο σκόρδο (δυό σκελίδες ντε!)
  • 500 ml χλωρό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες (μόνο το λευκό και ελαφρά πράσινο μέρος)
  • 15 ml ψιλοκομμένη μέντα (μιάμιση κουταλιά της σούπας)
  • 5 ml ξύσμα πορτοκαλιού (ένα κουταλάκι του γλυκού)
  • 300 ml φρέσκο κατσικίσιο τυρί (κρεμώδες)
  • 250 γραμ. ζύμη για στρούντελ (απο την κατεψυγμένη, it's ok!)
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση (στα 3 μέτρα)

Αν τα σπαράγγια είναι πολύ χοντρά, τα ξεφλουδίζουμε και τα βράζουμε για 2 λεπτά, μετά τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό μέχρι να κρυώσουν - αν είναι λεπτά τα βράζουμε χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε για 1 λεπτό με την ίδια διαδικασία.

Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε για λίγο σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το χλωρό κρεμμύδι και σωτάρουμε για κανά 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και τη μέντα με το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Αφού κρυώσει προσθέτουμε στο μίγμα το τυρί και ανακατέυουμε να αναμιχθούν καλά.


Θερμαίνουμε το φούρνο στους 400 βαθμούς Farenheit. Κι επειδή ξέρω ότι απορείς πόσοι βαθμοί Κελσίου είναι οι 400 βαθμοί Farenheit, είναι απλό να το βρεις αφού Κέλσίου=(Farehnheit-32)/1,8 δηλαδή στην περίπτωση μας κάνουμε αντίστοιχο υπολογισμό, Κελσίου=(400-32)/1,8=368/1,8=204 βαθμοι, άρα το βάζεις στους 200 βαθμούς Κελσίου!

Απλώνουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο 25x35 εκατοστά. Το τοποθετούμε σε ένα χαρτί για ψήσιμο, από αυτό που δεν κολλάει πάνω. Χωρίζουμε το μίγμα του τηγανιού στη μέση. Απλώνουμε το μίσο μίγμα στη μία μεριά της ζύμης αφήνωντας λίγο περιθώριο (2,5 εκατοστά) στις πλευρές. Τοποθετούμε τα σπαράγγια πάνω στο απλωμένο μίγμα να καλυφθεί όλο και μετά καλύπτουμε και τα σπαράγγια με το υπόλοιπο κρεμώδες μίγμα και το διπλώνουμε μέσα στη ζύμη κλείνοντας καλά τις άκρες.

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαγώνιες γραμμές στο άψητο (ακόμα) στρούντελ και το περνάμε όλο με το χτυπημένο αβγό με την (πολύτιμη) βοήθεια μιας βούρτσας.


Δε μένει παρά να το ψήσεις για 20-25 λεπτάκια (στους 200 βαθμούς Κελσίου, όπως αναλύσαμε) και είναι πανέτοιμο! Και είναι από τα πιο ωραία φαγητά που έχω δοκιμάσει μιας και μου αρέσουν ιδιαίτερα τα σπαράγγια. Βέβαια, άλλο να στο λέω κι άλλο να το τρως...


Καλή επιτυχία και πάνω απ'όλα Καλή όρεξη! ;)

0 comments: